domov nazaj natisni pošlji stran facebook SI EN SR

Novice

Tedenski napovednik Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Tedenski napovednik | Junij 2017


 

Tedenski napovednik | 19. 6. - 24. 6. 2017


Prireditve za odrasle
Razstave
Prireditve za mladino
Prireditve v krajevnih knjižnicah
Prireditve zunanjih izvajalcev

 
Bi knjigo na biciklu?

Nova storitev v knjižnici!

Bi knjigo na biciklu?

Dostava knjig iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto za starejše in gibalno ovirane dvakrat mesečno na območju Mestne občine Novo mesto.

 

Teden kultur

 

Festival Teden kultur v tretjem tednu junija od ponedeljka do petka streže s kulturnimi in kulinaričnimi doživetji, ki jih pripravljajo v Sloveniji živeči predstavniki različnih kultur, ki na različne načine ohranjajo svoje korenine.

Festival Teden kultur poteka že od leta 2009 in poudarja, da je živeti v narodnostno raznolikem okolju prednost.

Letošnji festival prinaša pet večernih kulturnih poslastic, prvič pa smo pripravili tudi Mini Teden kultur za otroke.

Organizator festivala: DRPD Novo mesto

V knjižnici ali ob njej se bo zvrstilo kar nekaj prireditev. Vabljeni.

Celotni program Tedna kultur /.pdf

Ponedeljek, 19. 6. 2017

Igre z vseh vetrov
KAKO SE IGRAJO OTROCI DRUGOD

Zabavno popoldne na prostem, kjer se bomo šli igre iz različnih držav.

V Novem mestu živeči predstavniki različnih kultur so pripravili igre, ki so se jih kot otroci igrali v svojih državah. Presenečeni boste, kako podobno smo odraščali.

Ura: ob 18. uri
Lokacija: Park Rastoče knjige

 

Trg za skupnost
PODOBE TUJSTVA

Na letošnjem Trgu za skupnost s Primožem Žižkom in Igorjem Papežem o tem, kako deluje medijsko zavajanje o "drugih" in ali večinska skupnost sploh obstaja.

Ura: ob 19. uri
Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Torek, 20. 6. 2017

Lutkovna predstava
BILO JE NEKOČ V AFRIKI: Tina Sovič

Zahodna Afrika. Čarovnica ugrabi ptico, ki dečka razveseljuje pri delu na polju, zato se jo odpravi iskat. Na poti se dogajajo čudne in čudovite reči.

Pravljico spremlja tradicionalna zahodnoafriška glasba. Jezik je slovenski, vendar se mestoma prelije v zahodnoafriški jezik bamana. Predstava je namenjena predvsem otrokom, vendar je zgodba o potovanju vase, ko zaslišimo klic neznanega ter zapustimo varno in znano zavetje in se podamo na negotovo potovanje.

Ura: ob 18. uri
Lokacija: Park Rastoče knjige

 

Sreda, 21. 6. 2017

Animacija
BOKICA CMOKICA, NJENI BALONI IN ŠE KAJ

Bokica zna zvijati balone, zapisati vaše ime v neki čudni pisavi in naročiti sok na morju v pravem jeziku. Nauči lahko tudi vas!

Ura: ob 18. uri
Lokacija: Park Rastoče knjige

 

Četrtek, 22. 6. 2017

Plesno-glasbena delavnica
AFRIKA AFRIKA

Pripovedka ob spremljavi afriških inštrumentov otroke skozi igro nauči gibanja in petja po afriško! Začeli bomo s pripovedko, ki ji ritem dajejo afriški instrumenti. Otroci se bodo s pomočjo prispodob iz narave naučili osnovnih elementov gibanja.

Začutili bodo odnos do glasbe, ki je pri afriških plesih zelo pomemben. Skozi igro bodo posnemali osnovne ritmične elemente in se naučili čisto prave afriške pesmi. Delavnico vodita: Dalanda Diallo in Damir Mazrek

Ura: ob 18. uri
Lokacija: Park Rastoče knjige


Prireditve za odrasle

Miha Maleš

Odprtje razstave

»Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša«

Vabljeni na odprtje razstave z naslovom »Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša«.
Razstavo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik, z nami bo umetnikova hči Travica Maleš Grešak, nastopila pa bo tudi vokalno-instrumentalna skupina Kitarakon.

Razstava je posvečena 170. obletnici prve knjižne objave Sonetnega venca v zbirki ''Poezije doktorja Franceta Prešerna" (1847), 80. obletnici prve izdaje Sonetnega venca z ilustracijami Mihe Maleša (1937) in 30. obletnici smrti Mihe Maleša (1987).

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje, Muzejem Kamnik in Galerijo Maleš.

Datum: Torek, 20. junij 2017, ob 18. uri

Lokacija: Trdinova čitalnica


Mestna občina Novo mesto

Slovesnost

Spominski dan Mestne občine Novo mesto

Vljudno vabljeni na dogodek v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo in počastitev dneva državnosti Republike Slovenije.

Organizatorja dogodka: Mestna občina Novo mesto in Pokrajinski odbor združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto.

Datum: Sreda, 21. junij 2017, ob 19. uri

Lokacija: Park Rastoče knjige


 
Razstave

»IZ DOLENJSKE PRETEKLOSTI«
»IZ DOLENJSKE PRETEKLOSTI«

Ob stoti obletnici rojstva Karla Bačerja (13. 5. 1917 -
5. 8. 2008), slavista, knjižničarja in utemeljitelja Domoznanskega oddelka novomeške knjižnice, je v preddverju knjižnice na ogled razstava »Iz dolenjske preteklosti«.
Z razstavo predstavljamo našo domoznansko dejavnost ter nekatere pomembne mejnike in ljudi, ki so s svojim življenjem in ustvarjanjem v davni preteklosti zaznamovali Novo mesto in Dolenjsko in o katerih je literarni zgodovinar in domoznanec Karel Bačer pisal v prispevkih, ki so leta 1991 izšli tudi v publikaciji s skupnim naslovom »Iz dolenjske preteklosti«.
Ob tej priložnosti smo pripravili tudi dopolnjeno izdajo njegove knjige z istoimenskim naslovom.

Lokacija: Preddverje knjižnice


Rdeči križ
»KAJ LAHKO NAREDIM? DARUJEM KRI! ZDAJ! POGOSTO!«

Ob letošnjem Svetovnem dnevu krvodajalstva se izpostavlja vprašanje, kaj lahko nekdo kot posameznik stori v povezavi z darovanjem krvi.
S poslanico Svetovne zdravstvene organizacije (WHO – »What can you do? Give blood. Give now. Give often.«) želimo tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto spomniti obiskovalce, da lahko z darovanjem krvi rešujejo življenja.
V ZDRAVstvenem KOTičku bomo v ta namen pripravili razstavo, knjižničarji pa se bomo skupaj odpravili do Zavoda za transfuzijsko dejavnost in »naredili nekaj dobrega«.

Lokacija: ZDRAVstveni KOTiček


Dob
Izdelki Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni

Skozi leto, v okviru prostočasnih dejavnosti in delovne terapije, obsojenci ustvarijo veliko izdelkov, ki jih želijo odprodati, saj na ta način povrnejo sredstva za nakup materialov in izdelovanje slik.

Lokacija: Hodnik pred upravo knjižnice

 
PRIREDITVE ZA MLADINO

POLETNI PUSTOLOVCI 
POLETNI PUSTOLOVCI

Zopet vas vabimo, da z nami preživite 13 tednov pustolovščin.

Kako postaneš pustolovec?
Če si star med 7 in 15 let, obišči Oddelek za mladino Knjižnice Mirana Jarca ali enote krajevnih knjižnic in poišči »SKRINJO PUSTOLOVŠČIN«. Izberi tri knjige, ki so ti všeč in ustrezajo tvoji starosti.
Ob izposoji povej, da želiš sodelovati pri pustolovščini. Prejel boš obrazec, kamor boš napisal vtise o knjigi, narisal junaka ali prizor, strip, skratka vse, kar ti pade na pamet.

Koliko knjig morate prebrati in do kdaj?
• 3 knjige
• od 5. 6. do 31. 8. 2017

Kakšen je zaklad?
• Počitnice, preživete ob pustolovščinah.
• Zaključna prireditev  8. 9. 2017 ob 17.00 s super gostom Adijem Smolarjem.
Prireditev bo potekala v Parku Rastoče knjige (zelenica ob knjižnici)
• Nagradni žreb: Če boš imel srečo, lahko prejmeš knjižno nagrado ali glavno nagrado TABLIČNI RAČUNALNIK.

Datum: 5. 6. - 31. 8. 2017


Hop v zgodbo 
HOP V ZGODBO

Na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca smo vam zopet pripravili poletna knjižna presenečenja, počitniško akcijo – Hop v zgodbo.

Gre za paket petih knjig različnih žanrov po našem izboru, ki smo jih razdelili v tri starostne stopnje. Izbirate lahko med knjigami za starostno obdobje med sedmim in devetim, desetim in dvanajstim ter med trinajstim in petnajstim letom.

Knjige, ki smo jih pripravili za otroke od desetega do petnajstega leta, smo razdelili oz. prilagodili tako okusom deklet kot tudi fantov.

Paketi presenečenja vas bodo čakali na Oddelku za mladino od 11. junija pa vse do konca počitnic, zato vabljeni, da nas obiščete.

 
Prireditve v krajevnih knjižnicah

Knjižnica Škocjan

 
Kresni večer na Radulji

Pravljično srečanje, ovito v tančico skrivnosti, kakršno pritiče kresnemu večeru in začetku poletja. Dobili se bomo v senci Metelkovine in poslušali čarobno pravljico, potem pa po sledeh, ki nam jih bodo dajali napotki, skriti na pravljičnih kotičkih, odšli na skrivno lokacijo. Tam nas bo pričakal poseben, navihan in nasmejan gost, s katerim bomo rajali in se igrali, izžrebanec pa bo prejel pravljični zaklad. Lepo vabljeni!

Datum: Sreda, 21. junij, ob 18. uri

Lokacija: Knjižnica Škocjan

 

‹ Nazaj

Pošlji prijatelju