domov nazaj natisni pošlji stran facebook SI EN SR

 

izr. prof. dr. Mario Žganec

 

ZAKAJ FINI?

“Sodelovanje in inovativnost s posebnim poudarkom na individualnem pristopu do študentov in njihovih pričakovanj.” 

 

Katedra: Katedra za naravoslovne vede elektromehanske /mehanske sisteme

Organi: Akademski zbor

Tutorske ure:

po dogovoru po e-pošti

Koristne informacije:

E: mario.zganec@fini-unm.si

Skype: mario zganec

Govorilne ure:

po dogovoru po e-pošti

Strokovna biografija:

Mario Žganec je so-ustanovitelj ter tehnični direktor visokotehnološkega podjetja Alpineon d. o. o.. Doktoriral je na Univerzi v Ljubljani. Ima certifikat za vodenje projektov Prince2. Je izkušen vodja zahtevnih razvojno-raziskovalnih projektov, kot so InteliMO, BioID, ATRIS. Raziskovalni so-mentor dvema doktorskima študentoma. Raziskovalna področja: informacijski sistemi, procesiranje signalov, senzorji, biometrija, jezikovne in govorne tehnologije, večmodalni uporabniški vmesniki, jezikovni viri, podatkovna analitika, strojni vid, pametna mesta strojni vid, krmiljenje sistemov, senzorji za pametni promet in pametna mesta. Avtor in soavtor sedmih patentov ter več kot 50 znanstvenih in strokovnih objav. Prejemnik študentske Prešernove nagrade za diplomsko delo v 1990 ter ARRS nagrade za izjemne raziskovalne dosežke na področju metrologije v letu 2011. Prejemnik nagrade Ambasador zasebnosti za dobre prakse pri varovanju zasebnosti v 2015.

Predmeti in njihova uporabnost:

Predmet obravnava različne arhitekture mikroprocesorskih sistemov, ki so sestavni del sodobnih vozil - od najpreprostejših mikro-krmilnikov do več-jedrnih multimedijskih mikroprocesorjev, s poudarkom na optimalni izbirni komponent strojne in programske opreme pri načrtovanju sistema. 

 

Predmet podaja sodobne načine zajemanja in obdelave slikovnih podatkov, ki so osnova za načrtovanje in izbiro komponent inteligentnih sistemov, ki zahtevajo kompleksno zaznavanje okolja. Varnostni sistemi, roboti, sistemi za pomoč vozniku, avtonomna vozila – kako zajemajo slike iz okolja?  Kako iz slik izluščijo uporabno informacijo? 

Sodobni senzorji niso le preprosti pretvorniki fizikalnih veličin v električne signale, temveč so miniaturni računalniki, opremljeni s tipali in komunikacijskimi vmesniki. Pri predmetu spoznavamo zgradbo, delovanje in programsko opremo inteligentnih senzorjev – od mikro senzorjev za meritve osnovnih fizikalnih veličin do kompleksnih senzorjev za detekcijo objektov in dogodkov v okolju.

Središčna tema predmeta so principi meritev fizikalnih veličin v avtomobilski energetiki: pretok, pritisk, pozicija, navor, temperatura, vibracije, koncentracija plinov, električni tok, električna napetost…  Kako izbrati ustrezno merilno metodo? Kako izboljšati zanesljivost meritve? Kako prenesti podatke v centralno krmilno enoto?

Bibliografija: COBISS

RRD: SICRIS, Researchgate

Šifra raziskovalca: 11380

 

Pošlji prijatelju