domov nazaj natisni pošlji stran facebook SI EN SR

Študentski utrip v mestu

Klikni na sliko za ogled filmčka Happy Novo mesto.

Happy Novo mesto - Pharrell Williams

Novo mesto je gospodarska, izobraževalna, kulturna in športna prestolnica Dolenjske. Po kulturnem pomenu in zgodovinskem bogastvu sodi med najimenitnejša slovenska mesta.

Društvo novomeških študentov DNŠ, ki zastopa interese študentov in se zavzema za izboljšanje kakovosti študentskega življenja, vključuje tri zavode (LokalPatriot, Založba in knjigarna Goga, Hostel Situla), v okviru katerih se tradicionalno organizirajo različni množično obiskani mednarodni dogodki kot so Fotopub, Jazzinty, Cvičkarija. Prirejajo številne koncerte, razstave, potopisna predavanja, gledališke predstave. Poletno dogajanje dodatno popestrijo Rock Otočec, Novomeški poletni večeri, Muzejski vrtovi, Noč na Krki, Beli teniški turnir.

Zgodovino mesta hrani Dolenjski muzej, ki hrani stalne in organizira številne občasne razstave. Novo mesto ima tudi prvo profesionalno gledališče v svoji zgodovini Anton Podbevšek Teater. Številne kulturne in družabne dogodke ponujajo še Kulturni center Janeza Trdine, Galerija Simulaker, Jakčev dom, Knjižnica Mirana Jarca, Galerija Krka, Galerija pri Slonu, Galerija Kralj, Čajarna pri Starem mostu, Narodni dom.

Novo mesto je tudi mesto športa, ponosno na svoje športne legende kot so Leon Štukelj, baletna umetnika Pia in Pino Mlakar, kolesarji Sandi Papež, Bogdan Fink, Gorazd Štangelj, Uroš Murn, Jure Zrimšek, telovadka Jasna Dokl, atlet Igor Primc in košarkar Matjaž Smodiš. Aktivno delujeta dve športni dvorani (dvorana Marof in dvorana Leona Štuklja), primerni za igranje rokometa, košarke in odbojke. Aktivno preživljanje prostega časa je mogoče tudi na teniških igriščih na Loki, ter na atletskem in nogometnem stadionu Portovald. Razpoložljive so še številne druge aktivnosti Čolnarjenje po reki Krki in izposoja, Kolesarjenje in izposoja, Tenis, Jahanje, Rafting in splavarjenje, Leti z baloni, Golf, Panoramski leti, Smučanje.

Pošlji prijatelju