Damir . ' '
         . Vrančić

doc. dr. Damir Vrančić

+386 (1) 4773 732, +386 (68) 170 460

Govorilne ure: Po dogovoru po e-pošti

Katedra: Katedra za naravoslovne vede, elektromehanske / mehatronske sisteme
Organi: Senat, Akademski zbor

Zakaj FINI? »Ker verjamem, da je kakovostno inženirsko znanje izjemnega pomena za razvoj Slovenije in EU.«

Strokovna biografija

Damir Vrančić je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, in sicer na področju Avtomatika. Od leta 1992 je zaposlen na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani na Odseku za sisteme in vodenje. Od leta 2003 do danes je predaval ali predava na Univerzi v Mariboru (Fakulteta za logistiko), Univerzi v Novi Gorici (Fakulteta za naravoslovje), Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana in na Fakulteti za industrijski inženiring. V zadnjih desetih letih dr. Damir Vrančić deluje predvsem na področjih nastavljanja parametrov regulatorjev, razvoju adaptivnih sistemov in razvoju elektronike. Skupaj s soavtorji je objavil več kot 150 člankov, referatov in poglavij v monografijah.

Raziskovalna dejavnost

Na področju nastavljanja parametrov regulatorjev je dr. Vrančić razvil izvirne metode nastavljanja parametrov, ki temeljijo na časovnem ali frekvenčnem odzivu procesa. Na področju adaptivnih sistemov je dr. Damir Vrančić razvil adaptivni sistem za spremembo dinamičnega ojačenja pogona ventila, ki ga je patentiralo podjetje Danfoss SA.

Druge dejavnosti, projekti

Dr. Vrančić je bil v obdobju 2010-2014 član izvršnega odbora Društva avtomatikov in je član Slovenskega simulacijskega društva. Kandidat je bil tudi predsednik svetovne stereoskopske zveze v obdobju 2011 do 2013.

Predmeti in njihova uporabnost

 • I. Stopnja: Elektrotehnika in elektronika,
 • I. stopnja: Meritve in merilne naprave,
 • I. Stopnja: Mehatronika I
 • II. Stopnja: Avtomatizacija in robotizacija tehnoloških procesov

Ali bi radi izvedeli kako voditi različne procese ali naprave v industriji s pomočjo regulatorjev? Kako nastaviti parametre regulatorja, da bodo procesi ali naprave čim hitreje dosegli želene vrednosti? Potem je ta predmet pravšnji za vas!

 • II. Stopnja: Elektromehanski sistemi za vzdrževanje

Bibliografija

COBISS

RRD

SICRIS

Šifra raziskovalca

12342

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.