19.9.2022

Bronasto priznanje GZDBK za integracijo novega tipa vozila v robotsko celico

Na letošnji razpis za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2022 je prispelo 26 inovacijskih predlogov, ki jih je pripravilo 192 inovatorjev iz 13 podjetij, 2 fakultet in javnega zavoda. Predstavljene predloge je ocenila 6-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost. Podelitev priznanj je potekala 14. septembra 2022 na Otočcu.

 

Komisija je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi ter trajnostni in okoljski vidik in na podlagi zapisanega v prijavah ocenila, da si 11 inovacij zasluži zlato priznanje, 13 srebrno priznanje, 1 bronasto priznanje ter 1 inovacija priznanje za prispevek na področju inovativnosti. Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice mag. Marko Gorjup.

 

Bronasto priznanje je prejela inovacija: Integracija novega tipa vozila v robotsko celico.

Prijavitelja: REVOZ, d. d., in Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto

Avtorji: Tomaž Petrina, Sašo Šonc, Simon Štamcar, Boštjan Šuštarič, Jože Zgonc

 

Kratek opis inovacije

V Revozovem obratu za sestavo in varjenje karoserij je bil proizvodni proces notranje obloge karoserije za en tip vozila robotiziran, medtem ko je izdelava obloge za drugi tip vozila potekala ročno. V želji po optimizaciji
in drugih pridobitvah so prišli na idejo, da bi ročne operacije nadomestili z robotiziranim procesom, in sicer ne z novo robotsko celico, pač pa kar z nadgradnjo obstoječe. Integracija je potekala v zelo zahtevnih
pogojih, saj ni smelo priti do izgub proizvodnih količin in do izmeta, kar bi imelo negativne finančne in okoljske posledice. Dodaten izziv je predstavljala časovna uskladitev postopne nadgradnje robotskih celic.

 

Vsem inovatorjem iskrene čestitke!

Podrobnejše informacije: Inovacije | Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (gzdbk.si)

Katalog inovacij

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.