21.3.2016

Fakulteta za industrijski inženiring je prva in edina fakulteta iz Slovenije, članica projekta Globalnega partnerstva

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je prva in edina fakulteta iz Sloveniječlanica močnega projekta Globalnega partnerstva, ki združuje 55 visokošolskih institucij v 31 državah sveta iz Evrope, Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike. Partnerstvo omogoča individualno mednarodno izkušnjo za veliko večino študentov, ki ne morejo študirati v tujini, kar je v svetu, ki se vse bolj povezuje, neprecenljive vrednosti. Multikulturnost udeležencev zagotavlja kulturno raznolikost in preko vodenih diskusij v angleškem jeziku omogoča širitev socialnega omrežja in s tem tudi vzpostavitev stikov z morebitnimi tujimi poslovnimi partnerji. Medsebojno sodelovanje študentov in visokošolskih učiteljev poteka v virtualni učilnici, ki preko videokonferenc omogoča sodelovanje v raziskovalnih projektih ter tudi razvoj skupnih študijskih programov. Globalno partnerstvo nudi sodelujočim visokošolskim institucijam možnost organizacije videokonferenčnih predavanj gostujočih profesorjev partnerskih fakultet. Pogosto študenti različnih partnerskih fakultet spremljajo predavanje, ki ga vodi gostujoči predavatelj, niso pa redki tudi primeri, da si predmet deli več profesorjev partnerskih univerz. Preizkušene prakse so del študijskega procesa in nekatere od njih vodijo do razvoja skupnih študijskih programov. Partnerski projekti med drugim omogočajo članom tudi virtualna srečanja, na katerih lahko razpravljajo o raziskavah, zadnjih dognanjih ter hipotezah.

Od ustanovitve Globalnega partnerstva je v aktivnostih sodelovalo že več kot 17.000 študentov iz celega sveta. V študijskem letu 2015/2016 Fakulteta za industrijski inženiring Novo mestov okviru Globalnega partnerstva sodeluje z East Carolina University (ECU) iz Združenih držav Amerike, ter z University of Monterrey (UDAM) iz Mehike. Študenti identificirajo podjetniške potenciale ter sodelujejo v znanstveno raziskovalnih projektih. V naslednjih študijskih letih fakulteta načrtuje sodelovanje še z ostalimi partnerji v projektu. Svojim študentom nudi osebno mednarodno izkušnjo in jih pripravlja na delovanje v globalnem poslovnem okolju.

Nekaj utrinkov s predavanja z dne 10.3.,  kjer so se povezali študenti Fakultete za industrijski inženiring  ter študenti Univeze v Monterreyu (UDAM),  je objavljenih v fotogaleriji.

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.