2.10.2021

INŠTITUT FINI NOVO MESTO MED PREDSTAVNIKI DRŽAV CENTRALNE IN VZHODNE EVROPE NA PODROČJU EKSPERIMENTALNE MEHANIKE

Znanstvenega srečanja s področja eksperimentalne mehanike 37th Danubia Adria Symposium on Advances in Experimental Mechanics (DAS 37), ki je potekalo od 21. do 24. septembra 2021 na Johannes Kepler Univerzi v Linzu v Avstriji, smo se udeležili trije predstavniki iz Slovenije. S strani FINI Novo mesto sva bila na dogodku prisotna člana raziskovalne skupine Inštituta za znanstveno raziskovalno delo izr. prof. dr. Anatolij Nikonov in doc. dr. Urška Florjančič. V medsebojnem sodelovanju smo pripravili tri prispevke, in sicer “Evaluation of Modulus of Elasticity based on Vibration Modes Identification using Acoustic Very Near Field”, “Influence of Moisture on Mechanical Properties of Polymers in Connection with Engineering Applications”,  “Rheological Aspects of Polysaccharides”.

 

Dr. Nikonov se je kot član znanstvenega komiteja Danubia Adria Society on Experimental Methods (DAS, https://das.tuwien.ac.at/about-das/scope/) udeležil tudi letnega zasedanja predstavnikov 12 držav centralne in vzhodne Evrope, na katerem nacionalni predstavniki usklajujejo in rešujejo izzive vezane na razvoj in promocijo področja eksperimentalne mehanike. Združenje DAS je bilo ustanovljeno l. 1983 z namenom promocije eksperimentalne mehanike, ki zajema vse vidike od razvoja do uporabe metod v praktičnih inženirskih aplikacijah, za izboljšanje kakovosti izdelkov in procesov ter za razvoj novih modelov izobraževanja. DAS združuje mednarodno priznane strokovnjake v prizadevanjih za izmenjavo idej v različnih tematikah na področju eksperimentalne mehanike. Znanstveni simpozij DAS deluje tudi kot platforma za vzpostavljanje povezav med različnimi raziskovalnimi skupinami, ki poskušajo vzpostaviti znanstveno sodelovanje.

 

V strokovni ekskurziji smo obiskali podjetje Voest Alpine, svetovno velesilo na področju izdelave jekla, ki ima sedež v Linzu. Njihovi izdelki so plod sinergije modrosti naših prednikov in najnovejših spoznanj s področja tehnike.  Matično podjetje v Linzu zaposluje 10.000 ljudi, na globalnem nivoju pa ima korporacija 50.000 zaposlenih. Podjetje ima lasten razvojni oddelek z vrhunskimi raziskovalci, obenem pa intenzivno sodeluje z lokalno tehnično univerzo in inštitucijami po svetu. V času slavnostne večerje na lokaciji podjetja so organizatorji simpozija podelili denarne nagrade najboljšim predstavitvam mladih raziskovalcev oz. doktorskih študentov, s čimer želijo motivirati in spodbujati mlade strokovnjake v doseganju odličnosti.

 

Zapisala: doc. dr. Urška Florjančič in izr. prof. dr. Anatolij Nikonov

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.