15.6.2023

Srebrno priznanje za inovacijo GZDBK z naslovom Razvoj lahke prednje obese vozila

Na letošnji razpis za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2023 je prispelo 30 inovacijskih predlogov 18 prijaviteljev, ki jih je pripravilo 189 inovatorjev. Prispele predloge je ocenila 8-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost. Podelitev priznanj je potekala 14. junija 2023 na Otočcu.

 

Komisija je na podlagi zapisanega v prijavah in predstavitev inovacijskih predlogov s strani prijaviteljev ocenila, da si 12 inovacij zasluži zlato priznanje, 16 srebrno priznanje in 2 bronasto priznanje. Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice mag. Marko Gorjup.

 

Srebrno priznanje je prejela inovacija: Razvoj lahke prednje obese vozila

 

Prijavitelja: TPV AUTOMOTIVE d.o.o., PE Novo mesto, in Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto

Avtorji: Marko Malnarič, mag. Rajko Marinčič, Boris Menič, Davor Tramte, Boštjan Piletič, Patricia Šašek, Jurij Švegelj, Dejan Zajec, doc. dr. Tomaž Savšek (Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto) 

 

Kratek opis inovacije

V podjetju TPV AUTOMOTIVE so v sodelovanju s FINI za naročnika uspešno razvili novo generacijo prednje obese iz visokotrdnostnih jekel za posebno izvedenko vzmetenja MacPherson v konkretnem vozilu. Ta nadomešča prejšnjo rešitev, izdelano po metodi vročega kovanja. Nova rešitev je za 12 odstotkov lažja, ekonomsko bolj ugodna in ekološko bolj sprejemljiva kot prejšnja. Prav tako pa izkazuje velik potencial, saj je MacPherson najbolj razširjen tip vzmetenja v vozilih.

 

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Podrobnejše informacije: Inovacije | Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (gzdbk.si)

Katalog inovacij

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.