AKADEMSKI VEČER: Težnost in beztežnost: škodljivi vplivi breztežnosti na človeški organizem – adaptacije imajo meje

30.5.2012

AKADEMSKI VEČER: Težnost in beztežnost: škodljivi vplivi breztežnosti na človeški organizem – adaptacije imajo meje

Tokratni 22. akademski večer z naslovom “Težnost in beztežnost: škodljivi vplivi breztežnosti na človeški organizem – adaptacije imajo meje” je potekal v organizaciji Dolenjske akademske pobude. Predaval je prof. dr. Dušan Petrač.

Naš slovenski rojak, fizik prof. dr. Dušan Petrač, doma iz Krope, sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Prejel je številne nagrade in priznanja NASA, je član univerze v Stanfordu in Berlinu, član uglednih mednarodnih društev, častni meščan Los Angelesa ter častni član Inženirske akademije Slovenije.

Dr. Petrač je predaval o gravitacijski privlačnosti Zemlje in o tem, kako lahko ustvarimo simulirano stanje breztežnosti, kakor pri prostem padu, na satelitih in na vesoljski postaji, pri tem pa breztežnostno stanje škodljivo vpliva na človeški organizem; atrofirajo mišice, mehčajo se kosti, organizem potrebuje manj tekočine. itd.

Predavatelj je večer zaključil s kratkim filmom o delu in življenju astronavtke Sunite Williams med njenim rekordnim 195-dnevnim bivanjem na mednarodni vesoljski postaji.

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.