24.6.2015

Obisk prof. dr. Antona Mavretiča

Šolski center Novo mesto in Fakulteto za industrijski inženiring Novo mesto je v mesecu juniju obiskal prof. dr. Anton Mavretič. Prof. dr. Anton Mavretič je študij elektrotehnike pričel na ljubljanski univerzi, po drugem letniku pa je odšel v ZDA, kjer je leta 1959 diplomiral in leta 1968 doktoriral z disertacijo o merjenju elektronov v D plasti ionosfere. Deluje kot profesor in pridruženi raziskovalec pri Centru za vesoljsko fiziko na Bostonski univerzi. Od junija 2007 je tudi dopisni član SAZU. Po poročanju vesoljske agencije NASA je 25. avgusta 2012 vesoljska sonda Voyager 1 na razdalji več kot 19.000.000.000 km od Zemlje zapustila naše osončje. Na inštrumentu za merjenje solarne plazme je na sredini zlate ploščice vgravirano ime – Anton Mavretič.

V času njegovega obiska v Sloveniji mu je predsednik države Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo, s katerim je pomembno prispeval k sedanjemu vedenju človeštva o planetu Zemlja, Soncu ter medplanetarnem in medzvezdnem prostoru. Prof. dr. Anton Mavretič je v letih 1972 do 1979 delal za Naso, na področju mikroelektronike je sodeloval pri projektih Voyager 1 in Voyager 2.

Dr. Anton Mavretič – OPAZOVANJE ZNANOSTI: “Slovenci smo lahko ponosni na izobraževalni sistem. Tudi sam sem proizvod slovenskega osnovnega znanja vse tja do univerze, čeprav organizirane osnovne šole vse do četrtega razreda nisem obiskoval. Šola v sosednji vasi, na Radovici v Beli krajini, kamor naj bi hodil med drugo svetovno vojno, je bila požgana. A mlad človek, ki ima strast po znanju, to hitro nadoknadi.”

http://outsider.si/opazovanje-znanosti/

 

 

Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial družbe.

Graduates of FINI are society's developmental potential.